zaterdag 31 augustus 2013

Sterk verhaal bij vis

Deze foto is een artist impression van een mogelijk bouwwerk op de rotonde N210 afslag Ouderkerk aan den IJssel. 
Om een dergelijk bouwwerk te kunnen realiseren is informatie vooraf nodig. De zoektocht naar informatie en de organisaties die bij een dergelijk project betrokken kunnen zijn leest u in deze blog. De eerdere berichten staan aan de rechterkant, de laatste bovenaan, de eerste, tevens beschrijving van de aanleiding, onderaan de lijst.




Eduard Duijnstee en ik zijn op bezoek geweest bij Martijn Vis van Gebr.Vis Staalbouw B.V. (www.visstaalbouw.nl) aan de IJsseldijk West 36 hier in Ouderkerk. We werden vriendelijk ontvangen en al vrij snel in het gesprek kwamen we tot de kern van de zaak. Vis is bereid de staalconstructie te bouwen, met als voorwaarden dan andere opdrachten er niet onder lijden en er ruimte is in de loods. Hij wil arbeidsloon buiten beschouwing laten. Zelf zal ik contact moeten zoeken met transporteurs en bedrijven die kunnen plaatsen, heien en coaten. Hij werkt meestal met een coatingsbedrijf in Gouderak, dan zou het gevaarte over water getransporteerd moeten worden. Poedercoating van de staalconstructie (het staal wordt dan met een polyesterlaag gesealed) levert een onderhoudsvrije constructie voor zeker 20 jaar op zo vertelt Vis.

Wat hij van het ontwerp vindt daar laat hij zich niet over uit, hij vindt het wel een leuke opdracht en zou het graag in Ouderkerk willen houden. Hij heeft wat bedenkingen of de constructie sterk genoeg zou zijn op die locatie en of het niet te hoog is. We kijken tegelijkertijd dat hij dit zegt naar buiten en zien hoogspanningsmasten vlak naast het bedrijf staan. We leggen uit dat dit een veel kleinere toren is en dan ook nog in ruimtelijke omgeving. We beloven een indicatie van de sterkteberekening te maken.
Wel geeft Martijn Vis aan dat op punten het ontwerp efficiënter zou kunnen. Bijv. in eerste instantie zijn de palen tot aan de spits 13,9 m, echter hij koopt staal in van standaardmaat 12 m, dat kunnen we beter gebruiken als basis.

Thuis gekomen hebben we het ontwerp aangepast op de aanwijzingen van Vis. Met een basis koker van 12 m lang wordt de toren 20 m hoog, het bordes (dakrand bouwwerk) waar de spits omhoog gaat is dan op 10 m hoogte.
Een stalen rand rondom op maaihoogte kan de torsiesterkte verhogen, de rand is bij of iets onder het maaiveld dan niet te zien want dan groeit het gras overheen.

Van Daniël Fransen beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening van de gemeente Ouderkerk ontvangen we een tekening van de kerk. Aan de hand daarvan wordt de verhouding hoogte breedte enigszins aangepast en kan nog gekozen worden voor een tussenrand op ca. 2,5 m hoog. De toren wordt steviger en de kerktoren wordt uiterlijk meer benaderd.


Het technisch tekenprogramma van Eduard Duijnstee (www.slimmedingen.net) Solid Works kan een sterkte berekening laten zien. Wel moeten realistische waarden ingevoerd worden. De waarden die gebruikt worden zijn: extreme storm in landelijk gebied van Zuid Holland. De uiteindelijke uitslag van deze stalen constructie is zo sterk geconstrueerd dat een maximale uitslag van 15 mm in het rode gebied (spits) is te verwachten op deze extreme weersverwachting.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten