dinsdag 27 augustus 2013

Hoe denkt de Provincie over Kunst in de polder

 Deze foto is een artist impression van een mogelijk bouwwerk op de rotonde N210 afslag Ouderkerk aan den IJssel. 
Om een dergelijk bouwwerk te kunnen realiseren is informatie vooraf nodig. De zoektocht naar informatie en de organisaties die bij een dergelijk project betrokken kunnen zijn leest u in deze blog. De eerdere berichten staan aan de rechterkant, de laatste bovenaan, de eerste, tevens beschrijving van de aanleiding, onderaan de lijst.


Hoe denkt de Provincie Zuid Holland over kunst in de openbare ruimte / de polder?

De meerwaarde van kunst bij gebiedsontwikkeling
7 februari 2011 - Echt zien met kunst. “Kunst in de openbare ruimte kan je meer bewust maken van je omgeving”, vindt Martin van Engelshoven-Huls.

Op de conferentie Echt Zien blikte de gedeputeerde terug op de afgeronde kunstprojecten die bij de aanleg van de provinciale weg N470 zijn gerealiseerd. Hij toonde zich enthousiast over het project Zirkus Zeppelin. 100.000 mensen keken naar de Zeppelin, naar de weg en naar de omgeving. Ook veel lof voor de roadmovie Amnesie van een landschap van Jeanne van Heeswijk waarin de beleving van 120 bewoners uit de omgeving van de N470 centraal staat. “Dit is kunst die dicht bij mensen staat en hun eigen verhaal vertelt,” zegt Van Engelshoven, hierdoor wordt de weg waar je soms gedachteloos over rijdt een plek met een identiteit.“


Voor de komende periode heeft de provincie gekozen voor kunst in de buitenruimte die een blijvend karakter heeft, maar ook bij deze projecten gaat het om kunst waar mensen zich verbonden mee kunnen voelen. “We willen graag kunstprojecten waar je over tien jaar nog van kan genieten,” zegt de gedeputeerde. Overigens blijkt manifestatiekunst soms toch ook vastere vormen te krijgen. Zo is de documentaire Amnesie pas aangekocht door museum Boijmans Van Beuningen. De vier gebiedsprogramma’s waar kunstprojecten voor worden ontwikkeld zijn: het fietspad F370 bij de Delflandse kust, Deltapoort, het Buijtenland van Rhoon en Midden-Delfland.

Provincie en Kunstgebouw organiseerden de conferentie Echt Zien: De meerwaarde van kunst bij gebiedsontwikkeling. Op het programma lezingen met inspirerende voorbeelden van hoe ‘tussenruimten’ van verwaarloosd niemandsland gewaardeerd allemansland worden. Of hoe een polder in een park verandert met de naam Geboden Toegang. Het lijkt nog op een polder, maar het is toegankelijk en heeft de typische planken slootbruggetjes zonder reling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten