vrijdag 2 augustus 2013

Het Kontakt 1 augustus 2013

01 Augustus 2013 | 12.54

'Krachten bundelen om rotondekunst mogelijk te maken'

Het kunstwerk dat Louky Scheltema ontwierp voor de rotonde bij de afslag Ouderkerk.
OUDERKERK A/D IJSSEL • Om kunst op de rotondes van de N210 mogelijk te maken, moeten partijen de handen ineen slaan. Die oproep doet de Ouderkerkse kunstenaar Louky Scheltema. 
“Er zijn nu heel veel mensen naast elkaar bezig”, heeft Scheltema ontdekt. “Groepjes in Schoonhoven en Bergambacht willen de rotondes in hun gemeenten voorzien van een kunstwerk en ook de Kunstkring Krimpen heeft het opgepakt. Het zou beter zijn als we de koppen bij elkaar steken en één gezamenlijk plan maken in plaats van dat we elk een losse aanvraag indienen bij de provincie.”
Toren
Zelf heeft Scheltema een ontwerp gemaakt voor een kunstwerk dat op de rotonde bij de afslag Ouderkerk moet komen te staan. Ze ontwierp haar kunstwerk - een stalen silhouet van de toren van de plaatselijke Dorpskerk - ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Ouderkerk aan den IJssel. “De kerk is het oudste gebouw van het dorp”, legt Scheltema uit. “De toren van het gebouw is al eeuwen een markeringspunt in het landschap. De nieuw aangelegde N210 biedt nu een mooie gelegenheid om ons dorp wat meer bekendheid te geven. Dit door op de rotonde een duidelijke markering te plaatsen van de toren.”
Het 23 meter hoge en drie meter brede kunstwerk van staal moet een open constructie krijgen. Scheltema: “De hoogspanningsmasten in onze polder domineren het beeld in de polder. Door de toren eveneens neer te zetten met een eveneens open constructie, maar nu met een culturele waarde, wordt die dominantie gerelativeerd.”
Kosten
Scheltema heeft haar toren kort geleden onthuld aan leden van de stuurgroep ‘Ouderkerk 750 jaar’. Die bleek enthousiast. Het is echter de vraag of het kunstwerk ooit de rotonde zal sieren. De kosten om het te maken bedragen namelijk zo’n 60.000 euro, geld dat ‘derden’ op moeten hoesten.
Toch heeft Scheltema goede hoop dat ‘haar’ toren er gaat komen. “Ik heb al heel wat positieve reacties ontvangen. En: hoe meer draagvlak hoe groter de kans dat het er ooit gaat komen.”
Reacties kunnen worden gestuurd naar: scheltema@kunstwaard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten