zondag 14 juli 2013

Pimp je Rotonde - Advies uit 2008!!


In het Algemeen Dagblad - editie Groene Hart van 21 oktober 2008 stond al over kunstwerken op rotondes.


Ik citeer hier enkele fragmenten:
Pimp je rotonde
GROENE HART - Verkeerspleinen in het Groene Hart zouden meer dan nu al gebeurt, kunnen worden ingezet als plaatselijk visitekaartje.

De achtbaan op de rotonde van Stolwijkersluis, een kunstwerk dat een aantal jaren geleden werd geplaatst na de grondige opknapbeurt van het verkeersplein.

Wie een plaats binnenrijdt en een overvliegend heksje ziet, weet meteen dat dit alleen maar Oudewater kan zijn. In 1998 onthulde deze gemeente een door beeldhouwster Ineke van Dijk gemaakte voorstelling van twee heksen die gezamenlijk op een bezemsteel over een rotonde vliegen. Een kat is nieuwsgierig naar hen onderweg.
http://farm4.staticflickr.com/3572/3401562051_41c4f66997_o.jpg
Heksen zijn een ijzersterk beeldmerk van deze gemeente. Dergelijke beeldmerken zijn echter zeldzaam. Misschien komt het wel daardoor dat rotondes in de Groene Hartgemeenten zelden gepimpt worden tot een baken waar de zoekende bezoeker wat aan heeft. Het Zuid-Hollandse Reeuwijk is wat dat betreft een uitzondering. Sinds ruim een jaar staat daar midden op rotonde De Tol een levensgrote ode aan de vele generaties veenarbeiders die in Reeuwijk geploeterd hebben: De Verveners heet het werk van kunstenaar John Rijnen.

Reeuwijk boft ook met aannemer Bunnik uit Nieuwerbrug. Deze onderhoudt in opdracht van de plaatselijke overheid het groen, ook in een kern als Waarder. Daar heeft Bunnik de rotonde geadopteerd. Een ander voorbeeld van het onder de aandacht brengen van een markante plek is de rotonde Stolwijkersluis in Gouda, de toegangspoort tot de Krimpenerwaard. Daar werd van vangrails een stalen achtbaan gecomponeerd.




In een land als Frankrijk heeft men de rotonde als herkenningsteken al veel eerder ontdekt. Het zou door de inzet van camera’s in helikopters bij de verslaggeving van de Tour de France komen, dat rotondes de laatste jaren massaal zijn opgeleukt. Kaasmakende streken versieren hun ronde pleinen met enorme voorstellingen van zuivelproducten of melkproducerend vee. In wijnstreken pronkt men graag met druivenranken of wijnvaten.


Misschien is het voor sommige Groene Hartgemeenten een idee daar wat inspiratie op te doen. Hoewel rotondes in de Goudse regio als paddenstoelen uit de grond schieten, zijn het vaak stenen gevallen, hier en daar wel met fris groen opgesierd. Maar niet zo opvallend als in de Franse dorpen.

....
In z’n algemeenheid, zegt woordvoerder Simone Berkhout van Veilig Verkeer Nederland, is haar organisatie niet tegen kunst op rotondes. ,,Als het maar niet te bont wordt.’’ Verkeersspecialist Bert Woudenberg bepleit eveneens enige terughoudendheid bij het inrichten van rotondes. ,,Je kunt van alles bedenken wat afleidt....
In het algemeen zijn rotondes veel veiliger dan verkeerspleinen of kruisingen met verkeerslichten. Maar je moet voorkomen dat men langzamer gaat rijden of achteromkijkt omdat er iets bijzonders te zien is. Er zijn geen algemene richtlijnen voor.’’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten