maandag 8 juli 2013

Obstakelvrije zône

Op 17 juni 2013 presenteer ik mijn idee met motivatie en geef ik aan dat het idee valt binnen de richtlijnen genoemd in het advies van de Provinciale Staten.



Provincie Zuid Holland zorgt voor aanleg, vormgeving en onderhoud van rotondes.
Het betreft een rotonde in landelijk gebied. De grond is eigendom van Gemeente Nederlek
Vereisten omschreven in Landschappelijke vormgeving rotondes compleet advies mei 2012 van Provincie Zuid Holland.

Uit dit adviesrapport

‘Voor inrichting van provinciale rotondes kunnen de volgende uitgangspunten gehanteerd:
• Vormgeving van de rotonde mag geen gevaar opleveren voor de veiligheid van de weggebruiker;
•het middeneiland en de randen mogen de weggebruiker niet afleiden;
Verkeersveiligheid op rotondes wordt in grote mate bepaald door het zicht dat men heeft vanuit een voertuig. Er moet goed zicht zijn op de naderende weggebruikers die zich op of naast de rotonde bevinden.

Obstakelvrije zone:
Het middeneiland van de rotonde moet minimaal 0,60 m hoog zijn. Het middengedeelte dient er namelijk voor te zorgen dat het zicht op de overkant van de rotonde (deels) ontnomen wordt en de weggebruiker daardoor zijn snelheid matigt. In het verlengde van de aanrijdrichting van de aansluitende wegen mogen geen harde obstakels voorkomen, bijvoorbeeld in de vorm van bomen of masten. Noodzakelijke obstakels die zich in de rijrichting bevinden (zoals bebording en bebakening) moeten botsvriendelijk zijn. Het middeneiland wordt hierdoor zoveel mogelijk obstakelvrij. … Tevens dienen de uitgangspunten voor het behoud van zicht, zoals in het voorgaande genoemd, gewaarborgd te blijven.
Naast sponsorborden mogen andere objecten geplaatst worden volgens de beleidsregel in de Wegenverordening. Deze harde objecten bevatten geen opschriften en worden uitsluitend geplaatst in het middengedeelte van het middeneiland, wat buiten de obstakelvrije zone ligt;

… Kunst op rotondes en toetsing van het ontwerp
Zoals eerder in dit rapport naar voren is gekomen, biedt een rotonde een uitstekende plek voor het profileren van een stad en of streek. Kunst op de rotonde is hiervoor een zeer geschikt middel. De kunstuitingen staan in de regel buiten de obstakelvrije zone. … De transparantie, overzichtelijkheid van het middeneiland dient gewaarborgd te zijn. De toegepaste materialen mogen niet verblindend werken ten gevolge van schittering van licht in het oppervlak. De lijn tussen kunst en kitsch is erg dun en de gewenste uitstraling is moeilijk vast te leggen in allerlei voorschriften. Een ontwerp voor een rotonde moet voldoen aan de beleidsregel middeneiland rotondes van de provincie Zuid-Holland. Ieder rotondeontwerp wordt door Provinciale DBI getoetst op verkeersveiligheid. Gemeentelijke welstand is hiervoor mogelijk een adviserende partij voor de vormgeving.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten