vrijdag 12 juli 2013

Een mooi welkom komt bewoners, bezoekers en bedrijven ten goede.

In mijn zoektocht naar andere vergelijkbare projecten kwam ik in contact met Madelon Dijkstra van VlistOnderneemt. Uit ons telefoongesprek van donderdag 11 juli 2013 kwam de volgende informatie.
Op internet zie ook het artikel, de rotondes zijn visitekaartjes van onze dorpen, http://www.vlistonderneemt.nl/nieuws/rotondes--visitekaartjes-van-onze-dorpen-/ .

VlistOnderneemt is voornemens op rotondes van Vlist, Stolwijk en Haastrecht kunst te plaatsen. Met een oproep in de media is aan bewoners en ondernemers gevraagd om goede ideeën in te zenden (sluitingstijd 8 maart 2013). Ze hebben 800 ondernemers in Vlist, Stolwijk en Haastrecht aangeschreven met de vraag of zij ideeën hadden over de invulling en of ze interesse hebben in de adoptie van een rotonde.Er is vanuit VlistOnderneemt een werkgroep gevormd om het geheel te coördineren. In Haastrecht liep de Historische Vereniging al met dit idee rond. De werkgroep voor Vlist en Haastrecht bestaat uit leden van de Historische vereniging Haastrecht, ondernemers uit Vlist, een verkeerskundige van de gemeente, Henny de Jong van de K5 samenwerking.

Er zijn 45 inzendingen binnen gekomen, waarvan 13 gekozen zijn door de werkgroep om nader uit te werken. De verplaatsing van het watervliegtuigje van speeltuin ‘De Kleine Betuwe’ naar de rotonde in Haastrecht is al voorgesteld, een kunstenaar heeft een groot mozaiek idee, een andere kunstenaar kwam met een groot bronzen sculptuur. Het plan is dat per rotonde twee sponsorborden worden geplaatst, elk van een halve meter lang.

Ideeën moesten bevatten
a. een plan van aanpak, een begroting, en hoe uitvoering en onderhoud geregeld kunnen worden.
b. rekening houden met de door de provincie opgestelde beleidsregels voor de inrichting, het gebruik en de verandering van rotondes in provinciale wegen, vastgelegd in de Wegenverordening Zuid Holland 2010.


De aanvraag aan Provinciale Staten zal gebeuren door ondernemersvereniging VlistOnderneemt. Om vooraf de mening van de Provincie en intern daar de beslisser te peilen is een afvaardiging van de werkgroep, Madelon en twee heren van de Historische Vereniging, naar Provinciale Staten van Zuid Holland gegaan. Daar is gesproken met de heer Peter Rijnbeek. Dit gesprek was zeer verhelderend. In principe zijn er geen regels of richtlijnen voor kunst op rotondes, het is zaak een goed contact te hebben met betrokken partijen en iedereen op tijd en helder te informeren.
Een jury zal uiteindelijk in september het definitieve ontwerp / pva / begroting / uitvoering/ onderhoud uitkiezen.


Tot slot zei Madelon Dijkstra dat niets onmogelijk is, het is begonnen met de huidige burgemeester van Schoonhoven. In zijn vorige baan als burgemeester van Nieuwerkerk aan den IJssel heeft hij ook kunst op rotondes aldaar voor elkaar gekregen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten