donderdag 17 oktober 2013

Gemeentelijke praatjes

Deze foto is een model van een mogelijk bouwwerk op de rotonde N210 afslag Ouderkerk aan den IJssel. 
Om een dergelijk bouwwerk te kunnen realiseren is informatie vooraf nodig. De zoektocht naar informatie en de organisaties die bij een dergelijk project betrokken kunnen zijn leest u in deze blog. De eerdere berichten staan aan de rechterkant, de laatste bovenaan, de eerste, tevens beschrijving van de aanleiding, onderaan de lijst.





Vorig week dinsdag hebben mijn man Eduard en ik gesproken met de wethouder Dick Roelse van gemeente Nederlek. Dit zeer korte gesprek eindigde met de opmerking van de wethouder dat 'de gemeente Nederlek niet bereid is om mee te werken aan het feestje van Ouderkerk.'

Na dit onfortuinlijk verlopen gesprek zijn Eduard en ik op woensdag 16 oktober 2013 gaan praten met wethouder Ria Boere van Ouderkerk. Onze inzet in het gesprek was om gezamenlijk naar mogelijkheden te kijken voor een bouwwerk als dit kunstwerk, binnen het bestemmingsplan landelijke gebied op gemeentelijke grond dan wel de mogelijkheden voor een gesprek tussen beide wethouders voor te bereiden.

Het plan is, een silouhet (geabstraheerd) van de kerktoren te plaatsen als langdurig aandenken aan het dorp Ouderkerk op de rotonde N210, afslag Ouderkerk. Het model gaat uit van een 20 m hoge toren en een grondvlak van 3 x 3 m. Het zou ons inziens ook iets lager kunnen en het zou ook op een andere plaats kunnen. We verkeren immers nog in de ontwerpfase.
Ik verwacht dat de toegezegde medewerking van de Ouderkerkse ondernemers een overzienbaar te betalen kunstwerk oplevert en dat er vervolgens voldoende geld zal gedoneerd worden door bewoners van Ouderkerk. Die gemeente, die zich achter het kunstwerk schaart, zal er geen maak-, installatie-, inrichting-, onderhoud- en groenvoorzieningskosten aan overhouden, althans niet voor de komende 20 jaar.

Wethouder Ria Boere vindt het een leuk initiatief. Zeker omdat zij, telkens als ze zelf langs de rotonde rijdt, denkt: 'daar kan best iets mee gebeuren, nu is het zo onbestemd en er groeit alleen maar onkruid.'.

In het gesprek kwam naar voren dat ook voor Ouderkerk, net als voor Nederlek, het bestemmingsplan voor het landelijke gebied bepaald dat er maximaal 3 m hoog gebouwd mag worden.

Enkele mogelijkheden, 1. een minitoren van 3 m hoog, en 2. een uitsnede van het huidige ontwerp, worden besproken. Wethouder Ria Boere heeft de voorkeur voor een 'uitsnede' van het huidige ontwerp, waarin juist de markante onderdelen van de toren van de dorpskerk terug komen, met een maximale hoogte van 5 m. We worden gevraagd om een formeel verzoek op te stellen vergezeld met een duidelijke 3 d presentatie van het besproken ontwerp, zodat het bestuur van Ouderkerk het voorstel aanstaande dinsdag kan behandelen.
Wethouder Ria Boere wil dit als inzet gebruiken voor een gesprek met wethouder Dick Roelse van Nederlek. En mocht dat niet tot enig resultaat leiden, dan wil ze kijken naar de mogelijkheden voor een locatie binnen Ouderkerk, bijvoorbeeld locatie Hillekade/Zijdeweg/Kerkweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten