Deze foto is een artist impression van een mogelijk bouwwerk op de rotonde N210 afslag Ouderkerk aan den IJssel.
Om een dergelijk bouwwerk te kunnen realiseren is informatie vooraf
nodig. De zoektocht naar informatie en de organisaties die bij een
dergelijk project betrokken kunnen zijn leest u in deze blog. De eerdere
berichten staan aan de rechterkant, de laatste bovenaan, de eerste,
tevens beschrijving van de aanleiding, onderaan de lijst.
Eindelijk het gesprek met Peter Rijnbeek van Provincie Zuid Holland.
Eduard en ik worden ontvangen op het kantoor/zoutverdeelstation Bergambacht naast de Brandweer bij de turborotonde!
Peter Rijnbeek heeft het druk, zo vertelde hij, met allemaal aanvragen voor kunstwerken op rotondes. Zo is hij jury lid voor kunst op 5 rotondes in Schoonhoven, ook zijn er plannen in Bergambacht, Nederlek en Haastrecht.
Zijn insteek in het gesprek is vooral: draagt het plan bij aan de verkeersveiligheid, want hij is immers verkeerskundige van Provincie Zuid Holland Dienst Beheer Infrastructuur, district Landelijk Gebied. We geven aan te willen praten vanuit de invalshoek: doet het afbreuk aan de verkeersveiligheid. Dat is ook goed, als we maar beseffen dat alles afleidt voor weggebruikers, ook bijv. bushokjes.
Het wordt een goed gesprek met duidelijke conclusies en vertrekpunten.
Allereerst een misverstand, de weg bovengronds en ondergronds is eigendom van de Provincie Zuid Holland. De rotonde is gelegen binnen de gemeentegrens van Nederlek.
Het is een bezwaar om de paal met plaatsnamen te verplaatsen, tenzij de kunstenaar het geen bezwaar vindt de plaatsnaamborden aan het kunstwerk te plaatsen.
Er zijn geen begrenzingen aan de hoogte van een kunstwerk. Als een kunstwerk stormvast en stabiel genoeg is, maakt het niet uit hoe hoog het is. Wel zou de Provincie Zuid Holland volgens de verordening 'Bescherming Landschap en Natuur' geen ontheffing kunnen verlenen, als het kunstwerk
op grond
van storing of ontsiering van het landschap of op grond
van aantasting van het type, het karakter of de schaal van het landschap de bedoeling heeft reclame te maken.
We vragen of er nagedacht is over kunstwerken waar in geklommen kan worden, Peter Rijnbeek geeft aan dat we als we denken dat dat kan gebeuren, een klimbeveiliging zouden kunnen opnemen in het ontwerp.
Om een aanvraag tot plaatsing te doen, moet een lagere overheid (geen particulier) bij de afdeling Juridisch Beheer van de Provincie Zuid Holland ontheffing aanvragen volgens de Wegenverordening Zuid Holland. Hierbij is een bedrag voor de precariorechten verschuldigd.
Waarom een particulier? Omdat een overheid (gemeente) een duurzamere partner is wat betreft langdurig onderhoud en precariorechten.
Daarnaast moet het plaatsen van het kunstwerk voldoen aan Wet algemene bepalingen Omgevingsrecht van de gemeente waarbinnen de locatie valt, in dit geval gemeente Nederlek, waarbij deze gemeente ook overleg daarover heeft met de Provincie Zuid Holland.
We vragen in hoeverre een aanvraag moet voldoen aan stukken over sterkteberekening. Daarover is bij de Provincie nog geen ervaring. We bespreken dat de ontwerper van een constructie uiteindelijk verantwoordelijk is voor wat hij ontwerpt en aanlevert! Een goed onderbouwde bijlage wordt zeer op prijs gesteld.
We geven aan dat Ballast Nedam, beheerder van de weg, de voorkeur heeft voor in de 'oksel' van de rotonde. En wel ten zuidoosten, daar kan geheid worden en zijn er nauwelijks ondergrondse leidingen, dan alleen van Oasen. Ook voor Peter Rijnbeek heeft de ''oksel' van de rotonde de voorkeur. Klik hier voor de locatie:
http://goo.gl/maps/mXhr0.
Want bij een kunstwerk op de rotonde speelt de bewegwijzering een rol en is het onveiliger. Wel moet een minimale afstand van 4,5 m vanaf de verharde weg N210 in acht genomen worden.
Het plaatsen in de oksel van de rotonde geeft ook minder fuzz bij heien, wegafzetting enz.
Tot slot bespreken we het eventueel plaatsen van een reclamebord, bijv. om alle ondernemers die meegeholpen hebben aan het kunstwerk te bedanken.
Op de rotonde en naast de rotonde mag een reclamebord van maximaal een halve meter hoog geplaatst worden. Er is dan wel sprake van reclame en zal er onderhoud gepleegd moeten worden en gelden precariorechten. De gemeente, die de ontheffing bij de Provincie Zuid Holland aanvraagt, moet met de betreffende bedrijven een overeenkomst afsluiten over een langdurige plaatsing/schoonmaak/onderhoud en eventueel betalingen voor het noemen op het bord.
Eigenlijk raadt Peter Rijnbeek het af een reclamebord te plaatsen, want bij de hoofdaanvraag voor de ontheffing voor het kunstwerk kan zonder reclame een vrijstelling voor de precariorechten aangevraagd worden, omdat sprake is van 'een goed doel' en niet reclame.
En bij het plaatsen van een reclamebord kan de provincie o.g.v. de verordening Bescherming Landschap en Natuur wèl een bezwaar tegen kunstwerk in combinatie met reclamebord maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten