woensdag 17 juli 2013

Veiligheid staat voor alles

 
In de het document 'Landschappelijke vormgeving rotondes' van Provincie Zuid Holland, mei 2012 staat vermeld:
‘Voor inrichting van provinciale rotondes kunnen de volgende uitgangspunten gehanteerd:
• Vormgeving van de rotonde mag geen gevaar opleveren voor de veiligheid van de weggebruiker;
•het middeneiland en de randen mogen de weggebruiker niet afleiden;
Verkeersveiligheid op rotondes wordt in grote mate bepaald door het zicht dat men heeft vanuit een voertuig. Er moet goed zicht zijn op de naderende weggebruikers die zich op of naast de rotonde bevinden.’
  ...
'De transparantie, overzichtelijkheid van het middeneiland dient gewaarborgd te zijn. De toegepaste materialen mogen niet verblindend werken ten gevolge van schittering van licht in het oppervlak.'
 
De N210 is vooral aangelegd en vernieuwd voor de veiligheid van de weggebruiker.
Twee initiatiefnemers uit de Kunstcommissie Krimpen aan den IJssel stelden een ambitieplan op om kunst op de rotondes te plaatsen tussen Krimpen aan den IJssel en Schoonhoven. In hun ambitieplan verwoordden ze het zo: 'Vele jaren heeft de hernieuwde aanleg van de N210 de inwoners van de Krimpenerwaard bezig gehouden. Vaak betekende dit extra verkeersoponthoud en soms onveilige situaties. De verplaatsing en vernieuwing ivan de route is bijna afgerond. De inwoners en de gemeenten zijn door een nieuwe prachtige weg weer veiliger met elkaar verbonden."
Tussen oktober 2010 en maart 2012 is door deze initiatiefnemers, Freek Higler en Gerard Fränzel, met vele betrokken vertegenwoordigers gesproken. Zoals prof. Eric Luiten, ruimtelijk adviseur Provincie Zuid Holland, Enno Schimmel, cultuurambtenaarI Provincie Zuid Holland, Gerrit van Leeuwen, Dienst Beheer en Infrastructuur (DBI) , Provincie Zuid Holland, DBI- verantwoordelijken: Hans de Ridder en Erik Jan Waalwijk.

Na alle gesprekken is de conclusie van Freek Higler en Gerard Fränzel dat
* alle gesprekspartners vinden het een goed idee, passend in de ambities van de Provincie Zuid Holland.
* het Rotondeplan sluit aan bij de stedenbouwkundige en landschappelijke ambities van de Provincie en de agenda van onderscheiden bestuurslagen.
* De implementatie van het rotondeplan zal ondersteund worden door de directie Dienst Beheer en Infrastructuur.
* Veiligheid, functionaliteit en duurzaamheid zijn belangrijke uitgangspunten van het verkeersbeleid.
* Voor het uitschrijven en financieren van een prijsvraag is nog geen formele toezegging.
 
In VLIST-STOLWIJK-HAASTRECHT hebben de intiatiefnemers uit Vlist-Onderneemt en de Historische Vereniging voor het plaatsen van kunst op 3 rotondes ook al contact gehad met vertegenwoordigers van Provincie Zuid Holland. Ze zijn zelfs in de dorpskernen komen kijken. Wat in ieder geval meespeelt is dat de plaats van kunstwerk moet rekening houden met de aanrijdroute van de provinciale weg, zodat als je om de een of andere reden rechtdoor zou rijden, je het kunstwerk zou missen.

Zie hier de situatie bij de afslag Ouderkerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten